
Het komt helaas (gelukkig niet vaak) voor dat je als scheidsrechter wordt geconfronteerd met wangedrag. Met goed en consequent optreden maken we hier het snelst een eind aan. De arbitragecommissie zet op een rijtje hoe je hier als scheidsrechter mee om gaat:
Wangedrag kan komen van zowel spelers en/of coaches als van toeschouwers. Mocht dit plaatsvinden, grijp dan (in overleg met jouw collega) onmiddellijk in door een waarschuwing te geven en deel desnoods een groene kaart uit.
Na afloop meld je aan de betrokkenen dat je rapport opmaakt, wat kan bestaan uit een mailtje naar [email protected]. Hierin kort vermelden welke wedstrijd het betrof en de feiten. Wij zullen een en ander (na overleg met jou en je collega) doormelden aan de KNHB.
Zo mailde Stan Went ons: Afgelopen zaterdag floot ik een wedstrijd waarbij het publiek van een bezoekende club zich roerde. Dat had zijn directe weerslag op de spelers van die vereniging: ze mopperden op elkaar en op de leiding. … Na een aantal waarschuwingen was er een ouder langs de lijn, die iets riep wat echt niet door de beugel kon.Ik besloot er op dat moment (nog) geen aandacht aan te geven om escalatie te voorkomen. Na de wedstrijd heb ik gemeld dat ikeen rapport ging schrijven over de uitlatingen tijdens de wedstrijd.
De ervaring leert dat zo’n kwestie binnen een paar dagen wordt afgerond. De betrokken club wordt ingelicht, de betrokken ouders/spelers worden via hun eigen club en eventueel zelfs via de Bond aangesproken en alles wordt aan jou teruggekoppeld.
Ons advies: als we allemaal dezelfde lijn hanteren en wangedrag melden, dan wordt het er voor allen leuker op. Je wordt als arbiter door KNHB en de club gesteund. Dat vertrouwen geniet je als scheidsrechter. Dat merk je. En het zijn vaak dezelfde personen die wangedrag vertonen. Door dit stelselmatig te melden en te ontmoedigen, zorgen we er met z’n allen voor dat dit een keer ophoudt!
Bij vragen kun je je altijd wenden tot de Arbitragecommissie: [email protected]

![]() |